Актуално
02.06.2021г.

2 юни – ден, в който всеки българин почита паметта на Христо Ботев на загиналите за свободата на България. Слушаме сирените и свеждаме глави в знак на благодарност към саможертвата им. Нека всеки носи достойно името на Ботев и да съхрани в сърцето
„Национална кампания за профилактика на детското зрение“

 

„Национална кампания да профилактика на детското зрение“

Кампанията се реализира по инициатива на българската марка очила KWIAT с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и над 150 оптики и здравни центрове в България. В рамките на кампанията от 1 септември до 31 октомври ще се извършва БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН СКРИНИНГ на деца и младежи от 6 до 18 години. Подробна информация за оптиките и медицинските центрове, където ще се извършва скринингът, може да намерите на www.kwiat.bg и на профилите на KWIAT и на кампанията във Facebook. Официален медиен партньор на кампанията е Българската национална телевизия.

Очният скрининг е част от първичното здравеопазване, което е приоритет в европейски и световен мащаб. Ранната диагностика на детското зрение в България е съществен проблем и кампанията за седма поредна година дава възможност да се работи активно за неговото преодоляване. Очният скрининг позволява да се идентифицират навреме децата с потенциални зрителни проблеми и те да бъдат насочени за преглед при офталмолог. Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити (те самите не знаят, че не виждат добре) и в училищна възраст тези състояния биват тълкувани нерядко погрешно като недостиг на внимание,  свръхактивност, неспособност за учене и др. Редица заболявания на очите може да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за корекции намаляват и изчезват. Проблемите със зрението при децата са и ще стават все по-актуални предвид сериозното навлизане на новите технологии във всекидневните занимания, свързани с учене и свободно време при децата и младежите.

            Значимите резултати, които кампанията постига всяка година, доказват нейната сериозна социална значимост и силна обществена полза. Вярваме, че с помощта на българските училища и с прякото съдействия на директорите и учителите можем да допринесем и през 2019 г. за реализирането на успешна профилактика на зрението на децата в България.


25.09.2019г.