Актуално
02.06.2021г.

2 юни – ден, в който всеки българин почита паметта на Христо Ботев на загиналите за свободата на България. Слушаме сирените и свеждаме глави в знак на благодарност към саможертвата им. Нека всеки носи достойно името на Ботев и да съхрани в сърцето
Дни на медийна грамотност 2021

       

          „Как да различаваме фалшиви профили в социалните мрежи“ и „Защита на личните данни. Защо е важно?“ – видеоуроци за ученици

        Коалицията за медийна грамотност разработва и предоставя за свободно ползване полезни материали в помощ на учителите и родителите, предназначени за развиване на компетентности и повишаване на медийната грамотност на децата (а и на възрастните). Те са подходящи както за включване в учебния процес, така и за неформално учене – чрез забавление и игра.

 

Представяме на вашето внимание два много любопитни и забавни видеоурока, създадени от най-големия образователен сайт в България – Уча.се – по инициатива на Коалицията за медийна грамотност: „Как да различаваме фалшиви профили в социалните мрежи“ и „Защита на личните данни. Защо е важно?“ Те са достъпни за регистрираните потребители на Уча.се с абонамент, но са на разположение на всеки и напълно безплатно в YouTube медията на Коалицията за медийна грамотност.
В двете видеа на достъпен за младежите език е показано как на практика работи дезинформацията и какви са рисковете, свързани с разпространението и изтичането на лични данни онлайн.

Вече и в България: Factcheck.bg – платформа за проверка на фактите

Factcheck.bg се ангажира с проверка на фактите, които са в основата на новини в медиите, изказвания и публикации в социалните мрежи.

Factcheck.bg е нова независима платформа за проверка на фактите, разработвана по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Редакторите на сайта избират твърденията, които да проверяват, според актуалността и обществената значимост на всяка от темите или източника им. Factchek.bg се ръководи от първото и основно правило в журналистиката – проверяване на фактите, проследяване на информацията, кой е източникът и какви са неговите мотиви.

 


25.04.2021г.