Актуално
02.06.2021г.

2 юни – ден, в който всеки българин почита паметта на Христо Ботев на загиналите за свободата на България. Слушаме сирените и свеждаме глави в знак на благодарност към саможертвата им. Нека всеки носи достойно името на Ботев и да съхрани в сърцето
Професионална Техническа Гимназия почете 2 юни - Ден на Христо Ботев

2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България  / 1876 г. – 2021 г. /

145 години от смъртта на Христо Ботев

          Днес отново като един ще притихнем в знак на преклонение пред българските герои. Но именно тази минута тишина припомня отговорността ни пред поколенията - онези преди нас, но най-вече онези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим.

        Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството!

        На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година точно в 12.00 ч. сирените в цялата страна оповестяват преклонението пред паметта на героите.

        Българите винаги са оценявали саможертвата на онези, които са дали живота си за Отечеството.

        На този ден, независимо къде по света се намираме или каква политическа идеология изповядваме, щом носим в съзнанието си образите на Ботев, на Левски и на останалите герои, пожертвали живота си в името на Родината.

         Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г във Враца и Пловдив.

         Официално този празник започва да се отбелязва от 1901 г. насам. На 2 юни същата година на връх Вола, мястото на смъртта на Ботев, се събират всички останали живи четници от Ботевата чета, които присъстват на тържествата.

         За първи път сирените се чуват през 1948 г. – точно на 100-годишнината от рождението на Христо Ботев. Сирените  символизират съпричастността на българския народ към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

 


02.06.2021г.