Да се включим в инициативата на 17 ноември 2023 година – Ден на четенето в България!

13.11.2023г.

 

                     УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ!

Да се включим в инициативата на 17. ноември, 2023 година –
Ден на четенето в България!
ЧЕТЕНЕТО ДАВА ВЪЗМОЖНОСТИ!
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ –
И МАЛКИ, И ГОЛЕМИ!!!
         ЗДРАВЕЙ, МЛАДИ ПРИЯТЕЛЮ!


Започвам писмото с известни притеснения, но и с големи очаквания. Знам, млади приятелю, че бързаш да живееш, но те моля да прочетеш написаното. Знам, че ако не двес, то поне утре ще разбереш, че времето, което си ми отделил, не е пропиляно нахалост.

Дните в училище неусетно се превръщат в години. Усвояваш норми, трупаш правила, овладяваш умения. Може би не знаеш, млади приятелю, но точно през тези години - бавно, с много усилия, а понякога и със сълзи в очите - ти се превръщаш в Създател. Ти си Творец на собствения си живот, на своето бъдеще. Грамотността е залог на успех. Тя е необходимата основа, върху която ще градиш. Здравина и стабилност са нужни за основата. И обич трябва да има. И да помниш - от тебе зависи дали ще създадеш схлурена къщурка, или просторен дом.

Да владееш силата на словото, да познаваш неговото многообразие, е привилегия само на грамотните, на онези, които осъзнават, че езиковата култура е Началото. Тя открехва врати, гради светове и е в състояние да те положи там, където са твоите мечти.

Имаш мечти, нали? Тогава какво чакаш? Първият връх е грамотността. Моля те, подай ръка и аз ще те поведа по пътеката нагоре. Само силните покоряват върха, а слабите, които го съзерцават и се самосъжаляват, остават в подножието. Повярвай ми, когато успееш, ще бъдеш променен - и по-богат, и по-уверен. След този връх те очакват още много други височини, но ти ще имаш опита, а и желанието. Ти ще бъдеш търсач и откривател, ще умееш достойно да отговаряш на предизвикателствата. Ще се превърнеш в успешен млад човек - не само с големи очаквания, но и притежаващ оръжието на грамотността, за да ги постигне.

      С много обич: Твой приятел, по-възрастен, но вече грамотен.

      Инициативата ще се осъществява чрез сайта на Фондация "Четене" www.readingfoundation.com.


Снимки