Магията на българската култура, традиции и обичаи-15.12.2023 г. и 18.12.2023 г. -Коледна работилница - първи етап от иновация за учебната 2023/2024 година

19.12.2023 г.

      На 15.12.2023 г. /петък/ и 18.12.2023 г. /понеделник/ в Професионална Техническа Гимназия гр. Бургас се проведе за учебната 2023/2024 година първи етап от иновация на тема: ,,Магията на българската култура, традиции и обичаи - Коледна работилница‘‘.  
     Изкуството не е само музика, литература, рисуване. Всеки човек може да бъде творец и само от нас зависи да направим света около себе си по-добър и красив. Какво е Коледа без коледен дух и коледни подаръци! С коледната работилница ние учениците сами усетихме вярата, че можеш да промениш света около себе си.  С това ние показваме, че изкуството е навсякъде около нас, дори в храната която поднасяме колко е лесно да превърнеш нещо обикновено в нещо красиво.
7 паралелки в училището изработиха проекти върху тема, която е обща за цялото училище - Коледна работилница. За осъществяването на иновацията се изградиха творчески работилници по паралелки, които работиха през първата и втората седмица на месец  декември. Първи етап – сборни екипи от представителите на класовете, втори етап по паралелки.  За учебната 2023/2024 година в проекта са  включени учителите, които преподават в VIII, XI и XII клас. След представянето журито ще оцени според критериите които са дадени, кой се е справил най-добре.
     Първият отбор / 8 в клас/ представи и един обичай – Ладуване. Ладуването, познато и като Топене на пръстени, е стар български обичай, изпълняван по време на празници като   Нова Година-Васильовица, Гергьовден, Еньовден, както и на Лазарница. Той е завещан на българите още от древни времена, когато по земите ни са живели заедно славяни и прабългари. Смята се, че в него се срещат черти още от тракийската култура. Макар и зародил се като езически, обичаят се практикува навсякъде по българските земи, дори и след масовото разпространение на християнството.
      България е пълна с прекрасни традиции, както сравнително нови, така и много стари, които произлизат от незапомнени времена.
 
Ръководители на отборите:
Първи отбор:
8 в клас специалност: ,,Горско и ловно стопанство  с ръководители инж. Люба Грудова, Милка Челебиева и инж. Теодора Господинова
Втори отбор:
12 в клас специалност: „Мебелно производство“ с ръководител Димитрина Елина и Иванов
Трети отбор:
8 б клас специалност: „Електродомакинска техника“ с оригинална идея за пресъздаване топлината на домашният уют с ръководители Васила Семерджиева, Камелия Чаракчиева и Росица Пенчева
Четвърти отбор:
11 б клас- специалност: „Електродомакинска техника“ Коледна Електро магия с ръководители инж. Ивелин Тодоров, Снежана Желева и Тодор Стаматов
Пети отбор:
8 а клас специалност „Топлотехника“ с ръководители: Станка Павлова, инж. Петя Желева и инж. Елин Дойчинов
Шести отбор:
11 а клас специалност „Топлотехника“ с ръководители: инж. Людмила Йовкова, инж. Радослава Христова и Дора Ангелова
Седми отбор:
11 в клас специалност ,,Горско и ловно стопанство  с ръководители: Дамян Чолаков, инж. Таня Чомакова и Петър Кондов
         Гости на събитието бяха г-жа Мария Василева – зам. директор в ОУ „Христо Ботев“ гр. Бургас и учители от ОУ „Христо Ботев“ гр. Бургас и други гости.
 
      
Светли Коледни и Новогодишни празници и една успешна нова година, изпълнена с много здраве, щастие, топлина и много любов в семействата, сбъдване на всички мечти и желания!
          Нека Коледните вълшебства Ви изпълват с милосърдие и любов!

 

 

 

 

Снимки